Simigeria Petru

Oferte de sărbători la simigeria PETRU
de Simigeria PETRU199
În decembrie, ți-am pregătit oferte de sărbători să te poți bucura în fiecare zi de o gustare delicioasă.
Același gust la prețuri mai mici în luna noiembrie
de Simigeria PETRU182
În noiembrie, te așteptăm cu super prețuri la 3 specialități PETRU: covrig cu măsline, covridog picant și pizza Prichindel.
Festivalul ofertelor de toamnă la Simigeria PETRU
de Simigeria PETRU220
Te așteptăm și în luna octombrie cu 3 dintre produsele noastre gustoase la un super preț. Fiecare zi îți aduce și mai multe pofte împlinite, dacă treci pe la simigeriile noastre și te lași răsfățat de gustul deosebit al bunătăților calde.

Cozonac din cămara cu bunătăți pe masa ta de Paște

27 martie 2018 520
Cozonac din cămara cu bunătăți pe masa ta de Paște

Gospodinele desăvârșite fac la vreme de sărbătoare cozonaci pentru cei ai casei și pentru a cinsti sărbătoarea cum se cuvine.

La noi, la PETRU, fiecare client este de-al casei, iar în toți acești ani de tradiție și meșteșug am adunat o familie numeroasă pentru care ne-am pus mâinile și dibăcia la treabă pentru a le aduce sărbătoarea în case.

Astfel, ne-am gospodărit și ne-am însuflețit pentru a le pregăti ”alor noștri” bucate cu gust festiv, îmbrăcate în straie de sărbătoare. Întocmai ca odinioară, cozonacul se plămădește din făină albă ca neaua, presărată din belșug, descântată cu vorbe dulci până ce aluatul ce se va lăsa la dospit devine pufos. Scris cu litere mândre în rețetarul nostru, un ingredient este nelipsit: căldura. Pentru a crește în cel mai arătos cozonac, doar cea mai pură formă de căldură se regăsește printre amestecul iscusit de ingrediente: căldura sufletului care leagă toate ingredientele, căldura cuptorului care le face să crească mândre și căldura zâmbetului mulțumitor al celui ce se bucură de gustul ales.

Istoria cozonacului e una îndelungată. De la ”plakous” sau ”satura” al grecilor, la varietățile ”placenta” și ”libum” descoperite de romani și la cozonacul nostru de astăzi au trecut sute de ani, de rețete și tehnici, dar importanța acestei ”pâini” dulci a rămas aceeași, motiv pentru care e și nelipsit de pe mese la sărbătorile importante.

Imaginea Britaniei din secolul al XIV-lea, surprinsă de Geoffrey Chaucer în ”Povestirile din Canterburry” este îmbogățită de apariția unor cozonaci imenși, pregătiți pentru ocazii deosebite, în special de un cozonac mare de 13 kg, în formă de tort. Prima rețetă de cozonac din Marea Britanie apare însă pentru prima dată înr-o carte de bucate abia în 1718. Aici se menționează de cozonacul copt în forme lungi și înguste, așa cum și astăzi este pregătit la români și prin alte locuri ale lumii.

Unele povești merg și mai departe în timp și vorbesc despre existența unor cuptoare de copt cozonaci chiar pe vremea egiptenilor, cu mai bine de 4000 de ani în urmă.

Oriunde ar fi originile cozonacului, cert este că au rezistat până în vremurile de astăzi, când încă ne bucurăm de gustul acestui dulce pufos și crescut, cum numai la români găsești.
    

Din respect față de tradiția și semnificația cozonacului, alegem cu grijă ingredientele și cu cea mai mare voie-bună îl pregătim pentru mese tale festive.
    

Te așteptăm la simigeriile PETRU din Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Vaslui și Brașov la cozonaci proaspeți și gustoși.
 

Distribuie pe Facebook

REȚELE SOCIALE

PARTENERI

© 2011 - 2019 Simigeria Petru. Toate drepturile rezervate.

Covrig cu mac